miercuri, 26 octombrie 2011

Regele Mihai





Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena.Prima domnie a MS Regelui Mihai I a inceput in 1927, dupa moartea bunicului Sau, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenta condusa de unchiul Sau, Principele Nicolae al Romaniei.

In urma abdicarii tatalui Sau, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.In timpul razboiului, Regele i-a imbarbatat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici.


In 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatilor comuniste (greva regala fiind apogeul acestor incercari). In cele din urma, a fost obligat sa abdice, la 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, in caz de refuz, a 1000 de tineri detinuti de comunisti.


 Exilul (1949)

Exilul MS Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit, pana la sfarsitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinta Reginei-mama Elena.
 Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.


1956 - Familia regala s-a intors in Elvetia. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana ''Lear Jets and Co'' din Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Leman, la cativa kilometrii de Geneva. Aici  a locuit 45 de ani.


1958 - Regele a oprit colaborarea cu ''Lear'', iar un an mai tarziu a infiintat o companie electronica si de mecanisme automate, denumita Metravel, pe care a vandut-o cinci ani mai tarziu.

In 1992, la trei ani după revoluția Română din 1989 prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Paștelui. .


În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către președintele Emil Constantinescu, România i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze propria țară.


La 30 decembrie 2007, într-o ceremonie privata, Mihai a promulgat noul statut al casei regale, intitulat Normele fundamentale ale Familiei Regale a Românie,  un act considerat de unii "nedemocratic" cu însemnatate eminamente simbolică, în absența aprobării Parlamentului, în comparație cu Legea vechiului Statut din 1884.



La 10 mai 2011, pe fondul unor procese în Germania referitoare la fostul nume de Hohezollern-Veringen al ginerelui său, Radu, dar si a temerii, conform unora, privind eventuale pretenții ale Hohenzollernilor germani la șefia Casei Regale române.


Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Majestatea Sa a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului României.

Sursa: http://www.familiaregala.ro/ro/ms-regele-mihai-i/biografie/
          http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_al_Rom%C3%A2niei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu